HVA BETYR YOGA?

Ordet Yoga er sanskrit og betyr balanse/forening.  Yoga er en disiplin for å oppnå mest mulig balanse mellom kropp, sinn og sjel.  Et system for fysisk, mental og åndelig trening.

Yoga stammer opprinnelig fra India, hvor det har vært praktisert i mer enn 5000 år, og kan beskrives som en måte å komme i kontakt med vår egen vitale energi på og oppleve mental tilstedeværelse i kroppen.  Man trenger ikke være spesielt myk eller sterk for å gå på kurs.  Yoga er en kontinuerlig prosess og kan læres og utføres av de fleste, nettopp fordi man jobber med den fysikk og kropp man har.

Yoga har mange ulike betydninger for ulike mennesker; Letthet, balanse, klarhet, fokus, glede, renhet, fleksibilitet, stabilitet, styrke, åndelighet er noen av de mest vanlige beskrivningene av hva yoga gir.  I tillegg til disse betydningene er yoga for meg først og fremst et verktøy for å lære meg selv bedre å kjenne.  Yogan er et redskap jeg kan ta i bruk når som helst og som hjelper meg til å gjøre livet godt å leve akkurat her og nå.

Yoga er et unikt redskap for å reparere ubalanser i kroppen og bli sterk og mjuk.  Det er lettere å være et glad menneske hvis kroppen fungerer som den skal.

Under yogatreningen er det ikke meningen å glemme den ytre verden og fanatisk begynne å åpne opp kropp og sinne.  Meningen med yoga er at den skal være en støtte i våre normale liv og forbedre livskvaliteten på alle måter.  (Petri Räisinen)

 


HVA LÆRER MAN PÅ YOGAKURS?

Fysiske øvelser
Forstå seg selv bedre, få større klarhet og indre ro

Pusteteknikk
Avspenning
Tålmodighet
Å bli mer bevisst på egne opplevelser"Sometimes the best thing you can do is not think, not wonder, not imagine, not obsess.  Just breathe, and have faith that everything will work out for the best".

HVA KAN YOGA BIDRA TIL?


Redusere og forebygge stress og stressrelaterte    lidelser/skader.
Puste riktig.
Få bedre søvn.
Styrke immunforsvaret.
Økt kroppsbevissthet, styrke og smidighet.
Få mer overskudd og energi.
Bidra til at du forstår deg selv bedre, får større klarhet og indre ro.
Reduksjon av forhøyet blodtrykk.
Lindring av kroniske smerter.
Økning av psykologisk selvfølelse.
Starte en prosess av utvikling og personlig vekst.
Generelt sett bli et gladere, åpnere og friskere menneske.

"You can close your eyes to the things you don`t want to see, but you can`t close your heart to the things you don`t want to feel."  - Johnny Depp -SOLHILSEN A OG B - SURYANAMASKARA A OG B

Solhilsen A og B er en sekvens med øvelser som er selve oppvarmingen i yoga.  De myker opp ryggraden, strekker ut bakside av lår, rygg- og magemuskulatur.  Armer, rygg, bryst, mage, setemuskulatur og lår styrkes.  De indre organene får massasje og avgiftningsprosessen begynner allerede her. 
Hele fordøyelsessystemet og lever styrkes og stimuleres. Hjernen tilføres friskt og syresatt blod.
Disse øvelsene er meget bra for ryggen, da den bøyes framover og bakover i en og samme sekvens.
Gir konsentrasjon til sinnet, fjerner spenninger og stivhet.

Ved å gjøre et par solhilsener om morgenen vekker du også din "indre sol", som kan være den eneste solen vi møter enkelte dager på denne delen av jordkloden.

STÅENDE ØVELSER

Stående øvelser i yoga forbedrer din holdning, utvikler styrke, fleksibilitet og stabilitet.  Styrker og forlenger musklene i skuldrer, rygg, føtter, vrister og baksiden av lårene.  Utvider brystet og gir bedre plass til lungene.  De har en sterk harmoniserende effekt på ryggraden, bringer venstre og høyre side av kroppen i balanse og gir myke hofter, ryggrad og skuldre.

HOFTEÅPNERE


Hoftene er kroppens store møteplass.  Her møtes korsryggen, bekkenet og føttene.  Her dempes støtene når du går, springer og hopper, og her skal korsryggen hvile stabilt.  En hoft som blir stel (og det blir den når vi sitter i lange perioder) gjør oss mindre bevegelige og mer følsomme i korsryggen og ned i både knærne og anklene.  Knærne er ofte svakere og må kompensere for stelhet i hoftene.  Masse energi bremses ned, med den følge at vi får mindre bevegelsesfrihet.